Μέλη Ερευνητικής Ομάδας
Μέλη ΔΕΠ
Γιώργος Τσιπολίτης, Κωνσταντίνος Κουσουρής
Υποψήφιοι Διδάκτορες
Λίζα Πασπαλάκη, Ιωάννης Παπακριβόπουλος, Γεώργιος Μπάκας, Άννα Ζαχαροπούλου, Θεόδωρος Χατζησταύρου, Ειρήνη Σιαμάρκου
Πείραμα CMS
Το CMS αποτελεί ένα από τα 4 πειράματα του μεγάλου αδρονικού επιταχυντή LHC και είναι πείραμα γενικού σκοπού. Χρησιμοποιείται για την ανίχνευση και μελέτη σωματιδίων που προκύπτουν από τη σύγκρουση πρωτονίων στο κέντρο του ανιχνευτή. Στον ανιχνευτή έχουμε πάνω από 1 δισεκατομμύριο συγκρούσεις πρωτονίων ανά δευτερόλεπτο. Ο ανιχνευτής ζυγίζει 14000 τόνους όσο δηλαδή περίπου ο πύργος του Άιφελ. Αποτελείται από 15 κομμάτια τα οποία φτιάχτηκαν στην επιφάνεια και συνδέθηκαν μεταξύ τους 100 μέτρα κάτω από το έδαφος Ο υπεραγώγιμος σωληνοειδής μαγνήτης που ψύχεται στους -268.50C και παράγει μαγνητικό πεδίο έντασης 3.8Τ, 10.000 φορές μεγαλύτερο από το μαγνητικό πεδίο της γης. Είναι πρακτικά μία «Φωτογραφική μηχανή» που μας δίνει πληροφορίες για τα σωματίδια που δημιουργούνται από τις συγκρούσεις των πρωτονίων
Ανάλυση Δεδομένων Φυσικής
Ανάλυση Τοπ κουαρκ (ttX)
ttbar differential cross sections in boosted l jets and all-hadronic channel (2016)
Ανάλυση για το Μποζόνιο Χιγκς (ttH)
A search of the production of a standard model Higgs boson in association with a top quark pair (ttH) in the all-jet final state using large-radius jets.
Υπερσυμμετρία (SUSY)
Search for supersymmetry in final states with photons and missing transverse momentum in proton-proton collisions at 13TeV.
W+bb
Measurement of the associate production of W boson with 2 b-quark jets in proton-proton collisions at sqrt(13) TeV
Single Top
Measurement of the differential cross section of the single top quark events in the t-channel at sqrt(13) TeV using the CMS detector
Συστήματα Αυτομάτου Ελέγχου στους Ανιχνευτές (Detector Control Systems)
Ενεργά μέλη της ομάδας συστημάτων αυτομάτου ελέγχου όλων των ανιχνευτών του πειράματος CMS. Διαρκής υποστήριξη και ανάπτυξη νέων εργαλείων.
- 1. Ανάπτυξη του εργαλείου DB Editor And Navigator. Ένα εργαλείο που δίνει τη δυνατότητα στον χρήστη να δημιουργεί projects τα οποία βρίσκονται στο production στο δικό του/της υπολογιστή.
- 2. Alert Screen
- 3. CMSfwInstallUtils, Configuration Database test. Ο χρήστης μπορεί να ελέγξει τη συνοχή μεταξύ των δεδομένων που βρίσκονται στον τοπικό υπολογιστή και στη βάση δεδομένων για διάφορες λειτουργίες. Για κάθε λειτουργία που λείπει ή είναι διαφορετική, ο χρήστης λαμβάνει ένα αντίστοιχο μήνυμα.
- 4. CMS Handhsake. Το εργαλείο αυτό προσφέρει δυνατότητα αλληλεπίδρασης του πειράματος CMS και του LHC δικτύου
HGCAL Detector Control Systems
Ανάπτυξη νέου συστήματος Αυτομάτου Ελέγχου για τον ανιχνευτή HGCAL (High Granularity Calorimeter) το οποίο θα τοποθετηθεί στον ανιχνευτή CMS κατά την επαναλειτουργία του. Επίσης η ομάδα μας παρέχει υποστήριξη στον έλεγχο των υψηλών τάσεων καθώς και των περιβαλλοντικών συνθηκών στα ηλεκτρονικά που χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια των test beams. Το λογισμικό με το οποίο γίνεται ο έλεγχος των περιβαλλοντικών συνθηκών αναπτύχθηκε πλήρων από την ομάδα του ΕΜΠ. Περισσότερες πληροφορίες για τον ανιχνευτή μπορεί κανείς να βρει εδώ : HGCAL